Tuesday, December 14, 2010

Müü oma vana telefon ära!

Mobiiltelefonide taaskasutus võib paljudele täiesti võõras teema olla, sest 2008. aastal Nokia poolt avaldatud uuringu kohaselt ainult 3% inimestest üle maailma saadab oma telefoni taaskasutusse. Seda on ikka tõesti vähe! Aga väga positiivne on see teadmine, et taaskasutus annab mobiiltelefonile uue elu ja meie vabaneme vanadest ja kasututest asjadest.

Täna tegutseb keskkonnasäästmise nimel selline firma nagu Mobiiliringlus OÜ. Ettevõte tegeleb mobiiltelefonide taaskasutuse, ümbertöötlusega ja kasutatud ning katkiste mobiiltelefonide kokkuostuga. Kodulehel http://www.mobiiliringlus.ee/ on kirjas täpsed juhised, kuidas saab oma vanad või katkised mobiiltelefonid, mida keegi kindlasti enam ei kasuta, mugavalt postiga nö õigesse kohta saata ning selle eest ka raha saada. Muideks Inglismaal on vana telefoni eest võimalik saada vouchereid/kinkekaarte, millega saab ostude eest maksta näiteks Marks & Spencer´i poes. Päris nutikas mõte :) Selline keskkonnasäästlik tegevus iseenesest  kaua aega ei võta, aga säästab loodust.

Süsteem töötab nii:
- kõigepealt saab kodulehelt vaadata kui palju sinu vana(d) mobiiltelefon(id) väärt on. Summad ei ole suured, aga võrreldes prügikasti viskamiseja looduse rüüstamisega tuleb oluline vahe sisse küll. See on tegevus, mille peale tasub mõelda.
- telli ringluspakett. Selleks tuleb täita ankeet. Üks ringluspakett mahutab keskmiselt 6 mobiili.
- Saada oma mobiiltelefon(id) neile posti teel. Teenus on täiesti TASUTA!
- kõikide parandamiskõlblike või töötavate mobiiltelefonide eest, kui neil on veel piisavalt edasimüügiväärtust lubatakse raha maksta 24 tunni jooksul.

Parandamiskõlbmatute telefonide eest ei ole neil võimalik maksta, aga need saadetakse sinu eest tasuta ümbertöötlemisele.

Muuseas ka Nokia tegeleb väga aktiivselt mobiiltelefonide taaskasutusega. Nimelt on võimalik oma mobiiltelefon, aku või laadija, mida sa enam kunagi ei kasuta, tagastada Nokia teeninduskeskusele, mis asub aadressil Tondi 17, Tallinn.

Kuid mis juhtub Sinu telefoniga pärast seda, kui oled selle taaskasutusse viinud?
Sinu telefonis olnud väärtuslikud materjalid jätkavad oma elu uutes toodetes (kõrvalolev pilt illustreerib seda olukorda). Vanad telefonid saab 100%-lt taaskasutada materjalina või energia tootmiseks.

Kodus pole mõtet hoida asju, mida meie ei vaja. Selle asemel vabane nendest mõeldes loodusele ja taaskasutusele. Hoiame kokku energiat ja aitame luua uusi tooteid lihtsamini.

Keda huvitab, siis leidsin ka ühe Inglismaa mobiilide kokkuostuga tegeleva lehekülje: http://www.mobilephonexchange.co.uk/

1 comment:

Gea said...

Kas keegi on oma vana mobiiltelefoni taaskasutusse viinud?