Sunday, December 5, 2010

Kas sina oskad kontoris nii teha ? (Tark ei raiska vol6)

Kui mõelda ilma piire seadmata, siis tõepoolest on võimalik imelihtsate muutustega kontorikulusid vähendada. Kõige mõistlikum viis selleks on kasutada kõiki kontoris vajaminevaid asju ökonoomselt ja lõpuni. Kokkuhoid ja säästlik suhtumine ümbritsevasse on täna väga aktuaalne teema. Igaüks saab sellesse oma panuse anda ja kui kõik annavad panuse, siis tuleb sellest väga suur muutus paremuse poole.

Mul on mitu head ja väga-väga lihtsat soovitust, kuidas seda teha. Näiteks kasutan alati koopiapaberi mõlemat poolt. Mul on selleks üks karp, kuhu kõik pooleldi kasutatud paberid kogun. Kui juhtub, et paberi ühele poole on midagi juba trükitud, siis märkmete tegemiseks kasutan ära teise poole, mis on veel tühi. Sellist põhimõtet kasutades, jätkub ühete koopiapaberipakki (kus tavaliselt on 500 lehte) vähemalt kaks ja võib olla ka kolm korda kauemaks, kui kasutada ainult ühte lehe poolt.
Prindin ainult siis kui on vaja, niisama igaksjuhuks midagi printida pole mõttekas tegevus. Kui paberist rääkida, siis ka post-it märkmepabereid saab kasutada mõlemalt poolt. Lisaks kontoris vajaminevale paberile, mida on võimalik kokku hoida, tulevad ka prügiveoarved väiksemad! Võit on lausa kahekordne.

Igakord kontorist lahkudes kustutan tuled ja tööpäeva lõpus lülitan ka arvuti välja. Kui jätaksin arvuti pidevalt terveks ööpäevaks tööle, kasutaks minu tööarvuti aastas üle 350 kWh elektrienergiat. Mõelda vaid, kui ettevõte, kus on 100 arvutit ja neid peale tööpäeva lõppu välja ei lülitata, makstakse selle tegemata jäetud liigutuse eest aastas umbes 30 000 krooni rohkem ning CO2 paiskuks ka õhku. Elektrit tasuta küll ei saa, aga kui oskad elektrienergiat tarbivaid seadmeid ökonoomselt kasutada, siis tarbid automaatselt vähem elektrit ja maksad ka vähem. Lihtne ja loogiline. Kui kasutan sülearvuti akulaadijat, siis peale laadimist võtan selle vooluvõrgust välja.

Kui kontoris neid paari põhimõtteid kasutada, siis vähendame keskkonna saastumist, säästame materjale ja elektrienergiat töökohtadel. Selliste väikeste muutustega alustades saame muuta oma mõttemaailma ja suhtumist keskkonnateemadesse.

Kas teadsid, et Kaleva Travel sai 25. juunil 2009 esimesena Eestis keskkonnasõbraliku büroo sertifikaadi WWF Green Office märgi? Tehke järgi, see on ju lihtne.

No comments: