Thursday, March 31, 2011

Ökomoosid

Täna Viimsi Selveris sisseoste tehes, märkasin puuvilja osakonna juures moosiriiulit ja kollaseid hinnasilte. Kuna moos oli hiljuti just otsa saanud, siis läksin vaatama, mis moose soodushinnaga pakutakse. Alguses tundus vööras, et purgi peale oli kirjutatud "ökologisk". Aga etiketti uurides sain kinnituse, et tegemist ongi ökomoosiga. Valikus on 7 erinevat moosi - põldmarja, aprikoosi, 4-marja, mustsõstra, apelsini, maasika-rabarberi ja maasika. Mina võtsin maasika (1.79€) ja põldmarja (1.99€).

Vasakul: maasikamoos ja paremal: põldmarjamoos.
Vasakpoolsel purgil on näha ka EU ökomärgis
 Purgis on 300g moosi :) Eesti keelsel etiketil on kirjas nii: "Looduslikult tervislik. Paljud tarbijad valivad ökotooteid keskkonna nimel ja veelgi enam sellepärast, et need on tervislikud. Svanso jagab seda arvamust. Koostis: öko maasikad (50%), öko roosuhkur, vesi, paksendaja (pektiin) ja happesuse regulaator (piimhape, kaltsiumtsiraat). 50g maasikaid 100g kohta. Suhkrusisaldus 100g kohta 45g."

Avatuna säilib moos külmkapis 2 nädalat. Minu jaoks on juba see kinnitus selle kohta, et tegemist on tervisliku toiduga. Säilitusainetega säilivad tooted teatavasti hirmuäratavalt kaua :(


Moosisai oli super hea!
Proovida olen jõudnud põldmarjamoosi. Kohe väga maitses. Selline kerge ja puhas maitse. On tunda, et keemiat selles moosis pole või siis on suht vähe.

Väga rõõmustav, et ka tavalistest toidupoodidest saab osta öko tooteid.

17 comments:

Hundi ulg said...

Öko apelsinid!?

No jah, miks mitte...

Anonymous said...

"50g maasikaid 100g kohta. Suhkrusisaldus 100g kohta 45g"

See ei ole ju moos, vaid mingi magus plöga? Maasikad POOLEKS suhkruga?

Andres said...

Mina kuulun nende hulka, kellele moosid eriti ei maitse ja söön neid väga harva. Kui siiani olen kokku puutunud erinevate tavaliste Eestis tehtud moosidega, mida poes müüakse, siis täna neid ostetud moose süües oli ikka maitses päris suur vahe. Oli oluliselt vähem magus ja maitse oli ka minu jaoks parem. Võib isegi öelda, et üks paremaid, mida olen poest ostetud mooside puhul kunagi tundnud.

Kass said...

Mis selle moosi täpsemalt ökoks muudab? Prefiks "öko" maasikate ja roosuhkru ees?
Olen üsna kindel, et mu keldris olev 60/40% (ema aiast korjatud maasikad (ökosõnniku peal kasvanud) / suhkur) omakeedetud moos on tunduvalt ökom, rääkimata sellest, et külmikus säilib see avatuna ka kauem kui kaks nädalat.

Anonüümsele: sa võid ju potti panna rohkem maasikaid ja vähem suhkrut, kuid vedelik aurustub, suhkrukogus jääb samaks, mis lõpuks tähendab ka teistsugust marjade-suhkru vahekorda.

Gea said...

Kelle jaoks plöga, kelle jaoks moos. Kui oled ise proovinud, eks siis saabki teada :)

Anonymous said...

Eks oma tehtud moos olegi see kõige ökom. Aga prefikist "öko" ei tasuks ka mingi saatanasigitisena võtta kohe.

Anonymous said...

Ma olen see "March 31, 2011 9:57 PM". Mul on kodus moosi nii et tapab. Oma marjad, ise keedetud. Aga me tõesti paneme suhkrut kordades vähem.

Salvesti maasikamoosil on 50g suhkrut 100g moosi kohta ja tulemuseks on õudne maitsetu pasta. Ei meenuta maasikamoosi ei maitselt, ei konsistentsilt. See, et muud keemiat ei ole, ei muuda poemoosi kuidagi päris-moosiks...

Anonymous said...

Aga kui ma teie viidatud Svansø moose müügil näen, siis ostan ja proovin ära.. uudishimust.. et äkki ma siiski eksin?? Oleks ju tore leida midagi uut, mille suhtes seni skeptiline oled olnud! :)

Gea said...

Kuna moosid on saanud ökomärgised, siis nad ikka peavad ökodmoosid olema.

EU ökomärgise kohta lisainfo: http://ec.europa.eu/agriculture/organic/eu-policy/logo_en

ja Debio ökomärgise kohta lisainfo: http://www.debio.no/section.cfm?path=1,61

Kuid olen nõus, et isetehtud moos on ökom, kuna siis tead täpselt mida ja kuidas kasvatad ja hiljem kasutad.

Gea said...

Eestis müüdavatest on Svanso moosid mulle maitselt kõige rohkem meeldinud.

Taarapõllu talu õunapüree (see ei ole moos) meeldib ka, nende moose pole kahjuks proovinud, sest ma ei raatsi ühe moosipurgi eest küsitud hinda maksta. Odavam on juba ise teha :)

Aga ega maitse üle ei saagi vaielda. Meil on ju valikuvabadus osta moosi poest (sellist mis meelib ja maitseb), talunikult või siis täitsa ise teha.

Samuti ei pruugi "päris moos" kõigi jaoks üht ja sama tähendada.

Gea said...

Kes juhuslikult Svansø moose proovib, siis andke teada, kuidas ja kas meeldis. Lihtsalt oleks huvitav teada :)

Anonymous said...

Isetehtud moosi hinda on keeruline hinnata. Kui maamaja TCO võtta 100000 krooni aastas (keskmine suvila) ja teha 10 purki moosi, siis tuleb purgi hinnaks 10000 krooni. Aga see on muidugi absurdne arvutus.

Mind see ökosus väga ei huvita. Ma olen täiskasvanud inimene, ainevahetus on aeglane, sissesöödavad kemikaalid mu elu enam eriti ei muuda. Aga maitsev peab olema, muidu pole ju mõtet süüa! Poemoosid on kõik sama maitsega. Maasikas, mustsõstar, vaarikas - kõik on üks magus jura puha. Kodumoosil on maitse.

Anonymous said...

Nii. Ostsin, proovisin.

1) Too 45g / 100g suhkruga maasika-ollus. Maitseb nagu kergelt maasikalõhnaline suhkur. Moosiks ma seda maitse järgi ei nimetaks. Aga: naine ja lapsed kiitsid jällegi taevani.

2) Nad müüvad ka ilma suhkruta varianti. Magustajaks on mingi muu s-tähega asi (sukroos?). See ka nagu ei meeldinud.

Jään omatehtud moosi juurde :)

Gea said...

Väga tore, et uuesti kirjutasid. See ost on väga hea näide sellest kui erinevad võivad maitsed olla.

Vähemasti on nüüd kindel, et omatehtud moos on see kõige parem :)

Anonymous said...

Omaette asi on nüüd see, mis on "öko". Kui see suhkrusisalduse ja maitse teema täiesti välja jätta.

Ma olen enda jaoks proovinud defineerida "ökot" nii, et sellise toote või teenuse tarbimine jätab maailmale kõige väiksema jälje. Selle järgi on moosi pisikesse raskesse (klaasist!) purki panek ja Norrast Eestisse toomine eriti vähe öko.

Aga nii mõtlemine jookseb üsna kiiresti ummikusse, sest esiteks tuleb välja, et siis saab misiganes nähtuse ökosuse taset mõõta hinnas (odav = öko) ja teiseks on kõige ökom kõiki asju toota Hiinas või Malaisias. Pole ka nagu see.

See läheb moosi teemast täiega välja... Aga on minu arust kõige põhilisem asi, mille peaks "roheline" olles välja välja mõtlema ja selgeks arutama.

Anonymous said...

Svanso moos on väga maitsev. Ja kui on ökomärgistus, siis tähendab see seda, et tooraine on pärit mahekasvatusest, ka suhkur. Ei tasuks nii skeptiline olla, pelgalt selle pärast, et ei tea täpselt millega tegemist.
Keegi mainis siin kerge irooniaga ökoapelsine. Ega siis ometi ainult Eestis mahepõllumajandust ei viljeleta, seda tehakse mujal ka ja tunduvalt suuremas mahus kui seda Eestis teha saakski väikese püllupindala tõttu.

Gea said...

Tänan nii sisuka kommentaari eest!