Monday, March 14, 2011

Kaltsium - mitte ainult piimas!

Tänane lugu on kaltsiumist. Pole vist palju inimesi, kellele poleks räägitud, et söö palju piima(tooteid), siis saad tugevad luud ja hambad.  Hoiatan ette, et tänane lugu tuleb ebaharilikult pikk, sest mulle lihtsalt meeldib pikalt kirjutada :)

Miks on kaltsium oluline?

Kaltsium on kõige tähtsam mineraalaine inimese organismis, sest kaltsiumist sõltub luude tugevus, aga ka hammaste, küünte ning juuste tervis. Kaltsium moodustab inimese kehakaalust kuni 2%, seega on näiteks 70 kilo kaaluva inimese kehas umbes 1,4 kg kaltsiumi, millest ligi 99% paikneb luudes, ülejäänud kaltsium on hammastes (ligi 7 g), pehmetes kudedes ning mujal.
Inimese luumass suureneb pidevalt kuni 30. eluaastani toidust saadava kaltsiumi abil. Seejärel hakkab kaltsiumisisaldus luudes järk-järgult vähenema. Kui luumassi suurenemise perioodil, aga ka selle vähenedes, on kaltsiumi tarbimine ebapiisav, võib see põhjustada suuremat riski luumurdudeks hilisemas elus.

Iga päev kaotab keha kaltsiumi higi, uriini, väljaheitega. See kaotus tuleb korvata toidu ja joogiga, et säilitada veres tasakaal. Toiduga manustatud kaltsiumist suudab organism omandada kahjuks ainult 30-40% ulatuses.

Mis viib kaltsiumi kehast välja ja takistab selle imendumist organismi?
- alkohol - nikotiin - kofeiin - suhkur - gaseeritud joogid - sool - spinat - rabarber

Kui organism ei saa küllaldaselt kaltsiumi või selle omandamine on häiritud, siis hakkab organism kasutama kaltsiumi luudest. Sellel võivad olla saatuslikud tagajärjed. Luude substants väheneb, luud muutuvad hõredamaks.

Kaltsiumi allikad:
- lehtkapsas - naeri lehed - mandlid - viigimarjad - päevalilleseemned - brokkoli - till - petersell
- seesamiseemned - pähklid - brasiilia pähklid - idandatud sojaoad - pruunvetikas - banaan - mineraalvesi

Eelpool nimetatud soovitatakse süüa toorelt. Lihtne on meelde jätta, et kõik tumerohelised lehtköögiviljad ja pähklid, eriti mandlid, on head kaltsiumiallikad.

Detailne manustamine optimaalseks kaltsiumivajaduseks 1994.a USA Tervishoiuameti poolt avaldatud andmete kohaselt on:
Vanusegrupid Kaltsiumivajadus milligrammides päevas
Vastsündinu kuni 6 kuud 400
6 kuud kuni 1a 600
1-5a 800
6-10a 800-1200
11-24a 1200-1500
mehed 25-65 1000
üle 65a 1500
naised 25-50a 1000
rasedad ja imetavad emad 1200-1500
üle 50a inimesed, naised 1000
üle 65a naised 1500

Olen enda peal järele proovinud selle, et kui piimatooteid üldse mitte süüa või oluliselt vähendada nende tarbimist, siis hakkab kaal  langema :) See juhtus juhuslikult siis kui olin ükskord kõhuhädaga kodus haige ja siis arst ütles, et ma ei tohi piimatooteid süüa. Kui neid väldin, saan ruttu terveks. Üks minu tuttav loodusarst ütles, et piimatooted teevad paksuks :( Ja ma sain aru, et tal oligi mingis mõttes õigus.

Kui kaltsiumi saamiseks alternatiivi kasutama hakata, siis kindlasti on hulk asju, mida kindlasti veel peaks teadma, et õigesti käituda. Seda saabki igaüks ise uurida.
Aga olen lugenud seda, et kui süüa värsket salatit, siis soovitatakse kasutada ka õli (mina kasutan mahe oliiviõli). Õli aitab organismil paremini vajalikke vitamiine omastada.


Lehmad söövad karjamaal kasvavat heina ja neil kaltsiumi puudust pole. Miks siis inimesed ei võiks piimatoodete asemel rohelist süüa ? Igaljuhul võib selle peale mõelda.

Kasutatud materjalid ja loe lisaks:
http://www.vianaturale.ee/nl_kaltsium.html
http://www.kaltsium.ee/index.php?id=1&sub=10
http://www.terviseleht.ee/200003/3_pihlakained.php

3 comments:

BlondiinMolly said...

Ma tõlkisin Su jutu oma perele ja arutasime siin ka veidi perekeskis... Alates homsest lubasid lapsed hakata salatit sööma ja piima toidu kõrvale jooma! Seega suured tänud, et mu lastele kaltsiumi vajalikkust selgitasid;)

Andres said...

Super :) Mina jagan omapoolseid kogemusi kuu aja pärast, aprilli keskel. Selleks ajaks täitub kuu aega ilma piimatoodeteta.

Gea said...

Suured tänud, et nii asjaliku kommentaari loole kirjutasid ja oma perele seda tõlkisid. Jah, salat on tegelikult maitsev ja tervislik ning täidab hästi kõhtu ka.