Friday, October 8, 2010

Tavaline kohv versus mahekohv

Täna kirjutan ma kohvist. Joogist, mille olemasolust teab küll igaüks kõikjal maailmanurkades. Kusjuures kohv on maailma kaubanduses nafta järel teisel kohal. Pole paha! Tegin natuke taustatööd. Vaatasin järele, mida täpselt kujutab endast tavaline kohv ja mida mahekohv. Võib olla avastan siin enda jaoks midagi hoopis uut. Võin öelda, et kohvi ja sellega seonduv on justkui omaette peen teadus ja avastada on palju.

Ainuüksi mõte, et kohvist saab valmistada nii ahvatlevaid maiustusi kohvi kõrvale kui ka soolaseid roogasid, mida lõunal või õhtusöögi ajal nautida, paneb mul suu vett jooksma :)
Mis on siis kohvil ja kohvil vahet?

Mahekohv on kasvatatud kemikaale ja pestitsiide kasutamata ning nõudlus selle järele on kõrge just arenenud maade tarbijate seas, terviseteadlikkuse ja keskkonnasõbralikkuse tõusu tõttu. Mahekohvi kasvatamisel kasutatakse orgaanilisi meetodeid, näiteks tervisliku pinnase ehitamist läbi kompostimise, astandamise ja vahekultuuride. Mahepõllumajandusega tegelevad farmerid hoiavad kahjureid bioloogiliselt kontrolli all. Nad varjutavad puud ja kasutavad teisigi jätkusuutlikke põllumajanduslikke vahendeid kohvipuude tervise jaoks,  liikudes vastu pinnase jätkusuutlikkusele, veele ja ökosüsteemile mida nad kasutavad.
Ostes mahekohvi, teed head endale, farmerile ja keskkonnale. Ma saan aru, et need ongi peamised erinevused tavalise ja mahekohvi vahel. Kõik oleneb sellest, mis meetodeid kasutades, kohvi kasvatatakse. Olen mahekohvi mitu korda ostnud ja võin öelda, et selle maitse on pehmem kui tavalisel kohvil. Valik Eestis müüdavatest kohvidest: http://www.fairtrade.ee/et/tooted/kohv

Kohv on väga hea koostiskomponent iluprotseduurides nii kodustes ja ka ökosalongi tingimustes.
Ise olen teinud tervele kehale mõeldud koorivat kohvimaski.
Retsept näeb välja täpselt selline:
-  kanna kohvipaks kehale masseerivate liigutustega suunal alt üles
-  hoia seda kehal 10-15 minutit
-  seejärel pese mask sooja veega maha.

Antud kehamaski efekt on suurepärane ja loomulikult väga kasulik. Kohviubade õlil on head tselluliidivastased ja vettväljutavad omadused. Korraga saavutad mitu efekti. Esiteks lihvivad kohvi osakesed õrnalt nahka, eemaldades surnud naharakud ja teiseks, kohviõli "töötab" nahaaluse rasvaga ja niisutab nahka.
Selline kodune protseduur laupäeva õhtul on mõnus, kiire ja tuleb kordades odavam kui ilusalongi minna.
Soovitan proovida kohvimaski meega, mis on mõeldud näole. Mask tõmbab näo üpriski pingule ja sellepärast soovitan olla need minutit rääkimata.
- tuleb võtta teelusikas kohvipaksu, mett ja hapukoort,
- segada need munaga
- kanna segu paarikümneks minutiks näole ja kaelale.
Kohv meeldib mulle kuumalt (cappuccino) ja palava ilmaga külmalt (frappe). Varsti proovin valmistada õhtusöögi, kus saan loovalt kasutada kohvi ning kindlasti jätkan koos kohviga koduseid iluprotseduure.

No comments: