Sunday, October 31, 2010

Tark ei raiska vol 3 / vesi

3. VESI
Et veekulude üle tuleks tõsisemalt mõtlema hakata, saab kohe aru, kui vaadata kui hästi läheb ettevõttel Tallinna Vesi. Ettevõttel on läinud pikaaegselt väga hästi ja kõik tallinlased on seda edu omalt poolt tublisti toetanud. Nagu öeldi kunagi ühes Keskerakonna valimisreklaamis: "Meie võtame veekulud kontrolli alla." Ja võtsidki.

Kui mingi asja eest tuleb ilmselgelt liiga palju maksta, siis tekivad varem või hiljem mõtted, kuidas seda edaspidi enam niipalju tegema ei peaks. Pole mõtet vaadata kõrvalt, kuidas juba aastaid räägitakse, et veehind nagu oleks Tallinnas natuke kõrge ja ettevõte nagu teeniks liiga palju - ainuke pisiasi, et midagi nagu juhtunud ei ole selle hinnaga allapoole.


Seega - hakkasime muutusi tegema oma tarbimises.

Peamised muutused, mida teinud oleme ja millest on ka reaalselt kasu:
- dushi all käies lasen veel joosta poole vähem aega kui varem; algul tundus küll ebamugav, aga tegelikult harjub sellega väga kiiresti - enam teistmoodi ei oskakski;
- nõusid pestes saab ideaalselt hakkama oluliselt väiksema survega kui varem olin kasutanud; jällegi märgatav kokkuhoid;
- hambaid pestes vesi ei jookse; seda põhimõtet olin juba lapsepõlvest peale järginud, aga nüüd sai sellele eraldi ja veelgi rohkem tähelepanu pööratud;
- pesumasina lülitame tööle, kui on piisavalt pesu sees;
- vett keetes panen kannu täpselt nii palju vett kui vaja on - ei kuluta siin üle - lisaks veekulule säästab sellega ka kulusid elektrienergiale :)

Kogu selle kalli hinna juures on veel üks väike nüanss - selles kohas, kus elame, ei kõlba kraanivesi väga hästi juua ka - niiet peame joogivee tarbeks ostma ilmselt ühte kõige keskkonnavaenulikumat leiutist ajaloos - pudelivett. Aga mis teha, maitse on ikka oluliselt parem kui kraaniveel.

Kui algselt kasutasime pudelivett ka vee keetmisel, siis sellest loobusime hiljem. Maitses ei tuvastanud olulist vahet, kas tegemist oli keedetud pudeli- või kraaniveega. Rahakott tunnetas selle eest seda vahet nii umbes 100 krooni ringis kuus :)

Muutuste tulemusena on meie veekulud vähenenud 3 ühiku võrra kuus (ca. 25-30% kogukuludest), mis rahaliselt annab päris ilusa summa. Lisaks rahalisele kokkuhoiule oleme muidugi ka keskkonnasõbralikumad, mis ei ole mitte vähem tähtis kogu selle kampaania juures, mille oleme läbi teinud.

No comments: