Friday, November 12, 2010

Tark ei raiska vol 4 / elekter

4. ELEKTER

Kulud elektrienergiale on viimase 10 aasta jooksul läbi teinud tohutu kasvu. Kui kümmekond aastat tagasi võrdlesin kulusid mobiiltelefonile ja elektrienergiale, siis elektrikulud olid väga marginaalsed ja ega keegi vist sel ajal väga ei teadnudki, kui palju elekter täpselt maksab. Juba siis oli muidugi ette aimata, et nii see jääda ei saa.

Kui vaatame täna mobiiliarveid ja elektriarveid, siis võin öelda, et vahed ei ole enam suured - elektrikulud hakkavad mobiilikuludele järele jõudma. Ja kui peaks tegema ennustuse 10 aasta peale ette, siis pakun välja, et mobiilikulud on marginaalsed võrreldes elektrikuludega. Seega, vajab see teema - eriti perspektiivi silmas pidades - kindlasti läbimõtlemist !

Kuidas oleme enda kodus elektrikulusid vähendanud ?
Peamised tegevused on olnud:
- sai ära analüüsitud, millised hinnatariifid selle maja tarbimise iseloomule kõige paremini vastavad. Vastavalt valikule, milleks oli 2-tariifne hinnasüsteem, sai hakata planeerima järgnevaid tegevusi:
- kulud, mis oli võimalik öötariifi kehtivusajale, said sinna viidud - eelkõige puudutab see pesumasinat, tolmuimejat, kütet. Ka muude kulude poolel on arvestatud selle põhimõttega, aga need mõjutavad vähem;
- mitte tarbida üle - tubades, kus ei viibi, kustutada tuled; veekeedukannu valada ainult niipalju vett kui vaja on; külmkapp õigele temperatuurile, seadmed, mis töötavad akude pealt, lülitada peale kasutamist vooluvõrgust välja jne.;
- hoida pliidiplaat söögitegemise ajal (ja ka muul majal) alati puhtana;
- külmkapi ust hoiame lahti minimaalselt, et kapil ei kuluks temperatuuri säilitamiseks üleliigselt energiat;
- ruumid, mis on kõige enam kasutuses - valgustuslahenduses kasutada LED-valgusteid - megakokkuhoid !
- välisvalgustuses lülitasime välja valgustid, mis oli tore küll, kui põlesid pimedal ajal, aga otsest vajadust ka polnud.

Kokkuvõttes on õigete tariifide valik + teadlik lähenemine tarbimisele vähendanud elektrikulusid ca. 25% võrra - ja seda ilma tarbimisharjumusi muutmata :)

No comments: