Friday, October 15, 2010

Tark ei raiska vol 1

Eelmisel aastal jõudsime järeldusele, et elu on oluliselt lihtsam, igas mõttes, kui hoida oma kulud mõistlikena.

Miks see hea on ?

- ei pea teenima liiga palju, et oma suuri kulusid katta
- ei pea maksma üle erinevate teenuste pakkujatele ja olema seeläbi nö. "rumal tarbija" ehk
  teenusepakkujate jaoks "hea klient"
- mugavustsoonist välja tulles areneb oluliselt enda leidlikkus ja loovus

Kuna oleme natuke rohkem kui aasta jooksul leidnud palju viise, kuidas saada hakkama odavamalt, samas kvaliteedis järeleandmisi tegemata ja nüüdseks on kõik nö. uuendused ka juba piisavalt pikalt katsetatud ja toiminud, on käes õige aeg nendest muutustest ka kirjutada:)

Tegevusi, muutusi ja katsetusi on aasta jooksul toimunud väga palju; kõik katsed ei ole olnud loomulikult edukad ja on tulnud teha uued muutused. Hakkan järgnevalt muutusi kirja panema, ka neid, mis pole kohe õnnestunud ja on tulnud oma tegevusi mitu korda korrigeerida, et soovitud tulemusteni jõuda.

1. TOITUMINE

Kõige rohkem oleme ise saanud mõjutada kulusid, mis kuluvad toitumisele. Need kulud olid enne ikka üle mõistuse suured ja seda mitmel põhjusel. Käisime liiga sagedasti poes; sõime natuke ebatervislikult; käisime liiga palju väljas söömas jne jne. Iga kuu lõpus, kui kulud said kokku võetud, imestasime jälle, et kuidas jälle nii palju raha on kulunud. Siin oleme tõesti palju kordi katsetanud ja enamasti edutult, aga lõppude lõpuks oleme ikkagi jõudnud soovitud kuludeni - kulud läksid alla 40% võrreldes varasemate igakuiste kuludega ja toitumise kvaliteet on muutunud oluliselt paremaks kui enne.

Kuidas selle saavutasime:

- Koos töökoha muutusega saame peaaegu iga päev lõunat süüa kodus - selle asemel, et süüa kusagil mujal ja maksta selle eest iga päev kahe peale vähemalt 100 kr;

- Väljas söömise korral mitte tellida kohvi, mis on ostes üks mõttetumalt kallemaid jooke;
- Käia poes regulaarselt (näiteks üle päeva) ja osta ning süüa kõike värskelt - nii ei teki olukorda, kus osad toiduained lähevad vanaks ja ei kõlba enam süüa;
- Toituda pidevalt korrapäraselt - nii ei teki olukordi, kus võib tekkida ületarbimist mõttetute toitude/jookidega.

Lisaks rakendasime põhimõtet, mis aitas kaasa lõpliku lahenduseni jõudmisel - igaks nädalaks on söögi-joogi peale kindel hulk raha ning sellest üle ei lähe. Toimib edukalt.

Järgmises loos tuleb järgmine teema, millega saab kokku hoida, kasutades lihtsaid põhimõtteid.

2 comments:

tikker said...

mul pole õrna aimugi, kas pilt on illustratiivne või teie endi poolt tehtud, aga esimene asi, mis mul seda vaadates pähe turgatas, on pakendid. pea kõik värske kraam kiles... ohkama paneb. ja ega mul endal asjalood kuidagi paremad pole, täpselt sama halvad :)

PS. mustalt taustalt lugemine on surm, ausõna. ma ise küll loen tavaliselt readerist, seega mind konkreetselt ei puuduta. aga paljud lugejad peletab see eemale...

Andres said...

Pilt on jah enda tehtud. Nüüdseks on ka selles osas arengud toimunud - palju aitas kaasa ka see, et kodu lähedale on turg tekkinud:)

Panin nüüd ka ise vist esimest korda tähele, et must taust on raskepärane; ega seda enam kauaks ei ole ka.