Wednesday, February 23, 2011

Õhk puhtamaks ! Kas sellest haisust üldse on võimalik lahti saada ?

Olen endale pähe võtnud hullumeelsena näiva idee. Minu eesmärk on, et inimesed, kes elavad Harjumaal ja Tallinnas, saaksid kunagi tulevikus hakata elama puhtama õhuga keskkonnas kui praegu.

Minu üks tavalisi päevi Harjumaal ja linnas:

Esmaspäeva hommik kell 9, talve algus, november 2010. Jõuan Kuusallu kliendi juurde. Tulen autost välja, räigelt haiseb. Tund aega hiljem olen ca. 10 km kaugusel järgmise kliendi, suurtootja juures. Veel hullem hais. Küsin: "Ega teie enda tootmisest midagi ei tule?" "Ei, muidugi mitte" Kust siis ? "Eks ilmselt muidugi Kehra jälle". Lõunaks jõuan Maardu-Viimsi kanti. Keerates Peterburi maanteelt Vana-Narva maanteel, võtab kohe täiesti tappev hais maad. Jõuan järgmisse vahepeatusse Viimsisse. Selgub, et tuul on täna nö. "valelt poolt" ja kogu piirkond haiseb nafta järgi. Sõidan kiirelt edasi. Järgmine peatus Ülemiste kaubanduskeskuse juures. Ka siin on kergeid naftaaroome tunda. !!!!!?????
Tuleb minna Nõmme kanti ja sealt edasi teisele poole Harjumaad. Seal on õhk puhtam ja on, mida hingata :)

Loomulikult soovin esimeses järjekorras keskenduda piirkondadele linnas ja Harjumaal, kus õhupuhtuse probleemid on eriti suured. Need kohad on muidugi teada. Haridust peaks jätkuma, et aru saada, millised kohad kõige enam õhku mürgitavad. Loodan sel raskel teel leida palju poolehoidjaid, keda samuti häirib õhk, mis tihtipeale tekitab vastikustunnet, kui pead seda sisse hingama.

Töö saab kindlasti olema raske ja pikaajaline. Kui see lihtne oleks, siis vaevalt, et täna probleem nii teravalt üleval oleks. Igatahes loodan, et ma ei ole ainuke või üks vähestest, kes neid "aroome" tunneb ja loodan, et leian õhu puhtaks saamise teel palju kaasvõitlejaid !

5 comments:

Karmen said...

Nii, olen nõus kaasa lööma tööl puhtama õhu loomise nimel. Ka Tallinna keskklinnas olid need Kehra aroomid paar päeva vägagi tuntavad, eriti hommikul. Tütar ütles, et hommikune kooliminek oli paras katsumus. Millest alustada?

Andres said...

Jah, Tallinna kesklinnas on tihti tugevalt tunda Kehrat. 2009.a. oli kohati aegu, kus seda oli tunda nädal aega järjest - eriti jah õhtuti hilja ja hommikuti.

Tean, et selle Kehra, Muuga jm teemadega on ka varem natuke üritatud tegeleda, aga ei tea, mida on saavutatud - igatahes, liikudes palju Harjumaal ja Tallinnas ringi, on minu meelest siin olukord vähemalt sama hull kui Ida-Virumaal, kui mitte hullem. Isegi Kiviõlis saadi olukord tunduvalt paremaks :)

Teen järgmisena endale selgeks, mida on seni tehtud ja saavutatud. Teen tulemustest siin ka järgmise loo. Peale seda saab hakata välja mõtlema, mida teha edaspidi teisiti, et tulemusi oleks rohkem tunda.

r. said...

Samuti tahaks teada, kas ja kuidas saaks aidata. Ise eest vedada ei jõua kuid jään huviga jälgima ning ühinen kui on konkreetseid tegevusi kavandatud.

Anonymous said...

Õhusaastatuse probleem Tallinnas süveneb ning paranemist ei ole kusagilt loota. Eestis on teatud kontingent taadeldud ninadega inimesi kes peaksid neid probleeme fikseerima. Kahjuks on nii et eestis on keskkonnajärelevalve institutsioonid sedavõrd hambutud, et nende probleemide lahendamisega ei tulda toime. Muide Kiviõli ei ole saanud midagi kontrollialla (pärit ise Kiviõli lähedalt). Ida-Virumaa on Eestimaa prügikast.... seetõttu ei ole vaja/mõtet võrrelda Harjumaaga. Toetan ettevõtmist, kuid arvan et sellest ettevõtmisest muutub "sõelaga vee kandmiseks" Igatahes Jõudu ja edu!

Andres said...

Tänan heade soovide eest ! Olen isiklikult olnud seotud nii Harjumaa kui Ida-Virumaaga viimased juba 36 aastat.

Minu meelest ei erine õhusaaste probleemid (vähemalt selle poolest, mida ise sisse hingates tunnen) eriti palju Muuga-Maardu mõjupiirkonnas, Kiviõlis ega Kohtla-Järvel. Sarnased "vänged lõhnad" igalpool. Igal pool neist on ka keemiatööstused + veel naftaga seotud asjad.

Jah, Kiviõli osas olin liiga optimistlik, ei omanud kogu infot.

Ma väga loodan, et ettevõtmine ei kujune "sõelaga vee kandmiseks". Vähemalt ma üritan saavutada tulemusi, kaasates selleks nii palju kui oskan asjasse puutuvaid organisatsioone ja asjast huvitatud isikuid.

Muidugi oleks palju lihtsam Eestist ära kolida ja valida elupaigaks mingi teistsugune koht. Aga ma ei tahaks seda teha ilma korraliku võitluseta. Ja samas, vaadates, kui palju inimesi seda õhusaastet vaikides kannatanud on ... ei ole hea tunne.