Sunday, July 10, 2011

7 lihtsat harjumust, mis muudavad 10 aastat nooremaks

Loojuv päike
(pildi autoriõigused kuuluvad minule)
Tänase loo jaoks sain inspiratsiooni Doctor Oz´i saatest. Mulle meeldib see Ameerika teleshow ning kui vahel seda vaatama satun, siis keskendun kohe suure huviga. Alati saan teada midagi uut ja midagi sellist, mida saab igapäeva elus kasutada. Häid soovitusi on saates palju. Üks tänane teema oli sellest, milliseid seitset "surmavat" harjumust tuleks muuta. Pean kohe ütlema, et olin päris imestunud, aga nüüd ma tean, mida muutma peab.

1. Hommikuvõimlemise tegemata jätmine
Pole vist mõtet küsida kui paljud hommikuti ennast sirutavad ja painutavad. Pigem tuleks küsida, kui paljud seda teevad. See ei ole raske, vajab mõneajast harjutamist ja varsti ei pane enam tähelegi, sest see toimib nagu kellavärk.

2. Hommikusöögi söömata jätmine
Mul on hea meel, et söön hommikust. Ilma selleta ei kujuta päeva ettegi. Dr Oz pakkus välja ühe huvitava hommikujoogi, kus on õiged toitained ja vitamiinid päeva alustamiseks. Vaata siit. Ühel hommikul kavatsen seda endale igaljuhul teha. Usun, et see on palju parem kui lihtsalt võileibu süüa.

3. Hilinemine
Kohtumisele hiljaks jäämine tekitab stressi. Pidev stress tekitab kõrget vererõhku ja nii hakkabki pall veerema. Lahenduseks on see kui keerata kell 5-10 minutit ette. Parem on jõuda kohale natuke varem. Näiteks kui jääd hiljaks koosolekule 5 minutit, siis võid korrutada kaotsi läinud aja koosolekul viibijate arvuga! Ja 5-minutist võib ühe hetkega saada 50-minutit.

4. Mõtteta söömine
Siin mõeldakse kõikvõimalikke snäkke (loe ebatervislik toit), mida süüakse lihtsalt nälja kustutamiseks. Saates soovitati algavaks nädalaks pakkida pühapäeva õhtul endale tööle kaasa tervislikud snäkid - pähkleid/mandleid ja tumedat šokolaadi. Mõned soovitused olid veel, aga minu arust need polnud eriti tervislikud (näiteks soolapulgad).

5. Diivanisse vajumine peale õhtusööki
Tegelikut peaks just siis ennast natukene liigutama - piisab 30- minutilisest jalutuskäigust, lastega mängimisest, nõude pesemisest jne.

6. Suhtlemisest loobumine
Siin mõeldi seda, et tööpäeva lõpus oleme väsinud ja ei viitsi näiteks oma vanematele, lastele helistada ja nendega suhelda. Või siis sõbraga/vana tuttavaga kokku saada. Sotsiaalne suhtlemine on aga olulisem kui arvatakse.

7. Uneaja planeerimine
Kõik teavad, et väikesed lapsed peavad magama minema kindlal kellaajal. Täiskasvanud inimesed aga ei tee seda :(  Inimene peaks öösel magama 7-8 tundi. Kui koguaeg erinevatel kellaaegadel magama minna, siis ei saa me magada nii palju kui organismile hea on ja kannatab ka une kvaliteet. Kui ärkan hommikul kell 7, siis pean magama minema õhtul kell 11 või 12. Arvestan ärkamise ajast 7-8 tundi tagasi.

Teema lõpetuseks ütles Dr Oz, et kui kõiki neid harjumusi muuta, siis võime välja näha 10 aastat nooremad! Tõesti või? Seda peab ise järgi proovima :) Igaljuhul pole tegemist ju raketiteadusega, seega vaja on ainult tahtmist ja järjepidevust ning kõik muud head asjad tulevad sinu juurde.

5 comments:

Anonymous said...

Huvitav. Ma olen enamvähem, et 100% sellega nõus.
Ise eksin vaid mõne punkti vastu. Söön mõttetult, ei jaksa sotsiaalselt suhelda ja vajun diivanisse. Tõsi, homikusöök ei pruugi ka alati kõige tervislikum olla. Aga ma võimlen igal hommikul 30 minuti, ma söön alati hommikusööki, ma ei hiline kunagi (võibolla 2 korda aastas ja siis ka mingist totaalsest välismõjuts tingituna). Uneaega ka planeerin, tõsi kuna mul jääb ööst tavaliselt tund puudus, siis teen selle mõnikord päeval tunniksega tasa.
Järelikult peaks pingutama hommikusöögi tervislikkuse osas, magama öösel tunni rohkem, suhtlema, unustama diivani süleluse ja toituma teadlikumalt.
Ehk saab -5,5 aastat maha:)

Andres said...

Tundub, et minul on potentsiaal noorenemiseks erakordselt kõrge:)
1. Hommikuvõimlemist ma ei tee ja ilmselt ei hakkagi tegema. Tegin kunagi 10 aastat järjest koos 4 km jooksmisega. Aitas küll.
2. Hommikusöök on nii ja naa. Õige isu tuleb kella 10 paiku, samas äratus on mitu tundi varem.
3. Hilinemine. Tugev külg - ei hiline kunagi.
4. Mõtteta söömine. Nii ja naa. Tööst tingitult ei ole ka parima tahtmise juures võimalik 100% tervislikult toituda.
5. Nii ja naa. Oleneb, mida lugeda õhtusöögiks.
6. Suhtlemine. Suheldes tööga seoses 10 tundi päevas, ei soovi ma peale seda enam eriti kellegai suhelda. Lihtsalt ei jõua. Mõned erandid siiski välja arvatud:)
7. Nädala kokkuvõttes magan 8x7=56 tundi kindlasti ära, aga igal ööl 8 tundi kindlasti mitte.

Anonymous said...

Vahetevahel vaadates saab ikka igast häid mõtteid juurde, alati need vb ei tulekski. Vot mis targad mõtted Sul tulid : ) sain ka nüüd targemaks, mida peaks muutma

Gea said...

Positiivne on see, et igaüks saab midagi teha, et noorem välja näha.

ÖöHulkur said...

Nakse vastama, a' komm läits pikass kätte är. Kribasi' siis vastava kriblajuse ohhoopis indä kodokale:
http://hulkur.pri.ee/?p=7879