Monday, July 18, 2011

Ukseluku hooldus

Ühel õhtul kuulen kuidas keegi võtit ukselukku proovib panna. Kosta on ainult sakilist krõbinat, aga uks ei avane ja keegi sisse ka ei saa. Jooksen siis ruttu ust avama. Ukse taga oli õige inimene, keda ootasingi. Tegelikult juba mitmendat päeva läks võti lukuauku väga vaevaliselt. Pidi lausa jõudu kasutama, et võti sisse panna ja uks lukust lahti keerata. Peale seda kui uks ette sai, pole lukku kordagi hooldatud. Ja sellest on möödas mitu aastat.

Universaalõli
Andres soovitas uurida, mida peab tegema, et lukk korda saaks. Helistasin lukufirmasse ja sain sealt väga asjalikku nõu, mida on mõttekas ka teistega lahkelt jagada. 

Kõikide asjade tegemise peale ei saagi ju tulla, enne kui seda praktiliselt vaja ei lähe. Kõige pealt soovitati osta lukuõli ja proovida, kas võti hakkab korralikult käima. Kui see ei aita, siis tuleb kutsuda lukuhooldusest spetsialist kohale. Kõige odavam ja kiirem variant oli osta lukuõli ja ise proovida. Pihustasin lukuava kaks korda. Seejärel panin võtme südamikku ja võtsin välja. Tegin nii umbes 10-15 korda. Võtmega keerata mitte mingil juhul ei tohi, sest südamikus olev praht võib luku ära ummistada. Igaljuhul oli kohe tunda, et lukk on korras. Võti käis lukuauku ja välja nagu "õlitatult".

Kõige halvem variant lukuhoolduse viivitamisega  oleks olnud see, et oleks pidanud kutsuma lukuabi. Õli on pudelis 100 ml ja seda jäkub vähemalt 2018 aasta lõpuni. Sest täpselt niikaua see säilib. Nüüd on kindel, et järgise suve alguses teeme oma lukkudele ühe kiire ja efektiivse hoolduse.

No comments: