Tuesday, July 26, 2011

Mustikad

Peipsiveere mustikad. Soovitan süüa.
Käisin täna Pirita turul ja soovisin muuhulgas ka mustikaid osta. Kohe sai minu tähelepanu karp, kus olid sees suured ja terved marjad. Müüja ütles, et need on käsitsi korjatud metsamustikad ja väga-väga head. Hind 300g eest oli küll 3 eurot, aga ma siiski ostsin, sest masinaga korjatud mustikate seas oli ka palju purunenud marju ning lisaks olid need ka poole pisemad.

Proovisin ja sõin mustikaid maitsestamata jogurtiga. No nii hea, et ei suutnud marjade söömist kuidagi lõpetada. 

Mul on kodus raamat "Normaalne söömine" ja seal on ka paar lehekülge mustikatest kirjutatud.

Lisaks põhitoitainetele on mustikates ohtralt erinevaid orgaanilisi happeid ja parkaineid. Viimased kindlustavadki mustikate tuntuse mitmesuguste kõhuhädade vastu. Mustikates on karotenoide, vitamiine E ja K; B-grupi vitamiine ja askorbiinhape. Eri maade rahvameditsiini pärimused soovitavad marju tarvitada kõhunäärme-, maksa-, neeruvaagna-, põie- ja kuseteede põletike korral. Abi on mustikate söömisest või mustikamahlaga kuristamisest samuti suuõõne ja kurgupõletike korral. Mustikas aitab tervendada ka silmanägemist. Nendel sinaks-mustadel marjadel on väga suur antioksüdantide sisaldus. Seega pidurdavad just need marjad vananemisprotsesse, tugevdavad veresooni, stimuleerivad kapillaarset vereringet, takistavad südamehaiguste ja ning teatud vähkkasvajatevormide teket. Huvitav on see, et ainult pool klaasi mustikaid sisaldab niisama palju antioksüdante kui 4-5 klaasi täit mis tahes teisi puuvilju.

Nii väike mari, aga uskumatult palju kasulikku on võimalik temast saada. Niiet ruttu metsa mustikale.

Kust mustikaid leida?


Mustikad armastavad happelist mulda ja seega on mõtet neid otsida vaid okas- ja segametsadest. Magusamad marjad valmivad kuivemates ja päikeseküllastes palumännikutes, vesisemad ja suuremad rabaservades ja kuusikutes.   


Tavaliselt valmivadki mustikad juulis-augustis. Tekkis soov ka ise korjama minna. Kindlasti tahan osa marju sügavkülma panna ja ühe koguse ka kuivatada. Mustikaid võib ju iga päev süüa.

Siit (http://www.rmk.ee/teemad/looduses-liikujale/marjad-seened) leiab nimekirja RMK paikadest, mille lähiümbruse metsad on marja- ja seenerikkad.

No comments: