Saturday, September 17, 2011

Taimed katusel

Alustada võib kasvõi näiteks koerakuudist :)
Pilt võetud siit
Olen juba pikka aega mõelnud kirjutada teemast, mis mulle palju huvi pakkunud on. Nüüd siis teen selle ära. Suurt uurimustööd ma ette ei võtnud, sest infot on tohutult palju, mida uurida ja puurida :) 


Kas keegi on näinud või kuulnud murukatusest ehk värskema nimega rohelisest katusest? No vot. 


Maailmas on need viimastel aastatel eriti populaarseks muutunud. Seda kasutatakse nii linnas kui maal, nii büroomajade kui ka eramute katustel. Tõeliselt hästi kujundatud roheline katus pakub silmadele midagi enamat kui lihtsalt ilusat vaatepilti. See on teistmoodi nauding loodusest, aga mitte ainult.


Näiteks Manhattanil, kus üks pilvelõhkuja järgneb teisele, on sellised katused lausa vajalikud, sest nii urbaniseerunud linnas on loomulikku rohelust väga vähe. Sellist tüüpi katus on puhtama õhu allikaks. Palavatel suvedel, kui tänavatel keerleb tolm ja heitgaasid ummistavad õhku, pakuvad need leevendust kuumuse eest. Uuringute andmetel on tänu rohelistele katustele selliste suurlinnahoonete energiakulu langenud keskmiselt 11 protsenti. Rohelised katuseaiad või murukatused tasakaalustavad ka massiivseid terasest, betoonist ja klaasist ehitisi.

Plussid
- Roheline katus kaitseb nii UV-kiirguse kui ka suurte temperatuurierinevuste eest ning seega pidurdab katuse vananemist oluliselt.
- Isoleerib müra
- Seob vihmavett ja suurendab õhuniiskust. Puhastab õhku kahjulikest ainetest
- Vähendab kasvuhoonegaase. Ligikaudu 10 ruutmeetrit murukatust vastab ühele puule
- Rikastab bioloogilist mitmekesisust

Lillemeri ei peagi alati aias olema, vaid see võib väga edukalt ka katusel paikneda.

Eestis olen ma ainult ühel hoonel näinud, et mingisugused taimed katusel kasvavad, kuid midagi erakordset pole küll silma jäänud.

Otsisin ridamisi pilte, mida teiega jagada:


Näide New York´st.
Pilt võetud siit
Inglismaa stiilinäide.
Pilt võetud siit


Roheline katus Cicagos.
Pilt võetud siit

Väga hea lahendus.
Pilt võetud siit



Kasutatud materjalid: http://www.tarbija24.ee/56753/roheline-katus-voidab-maailmas-populaarsust/

No comments: