Monday, August 15, 2011

Mesi - jumalate nektar

Kaks nädalat tagasi ostsime Adaverest pool kilo värsket mett. Värv oli ilus helekollane ja lõhnas hästi. Koju jõudes pidin kohe proovima, kas maitse on ka sama hea kui välimus. Ja ma saingi selles veenduda.

Mesi vähenes purgist hämmastava kiirusega. Nüüd jälle Adaverest mööda sõites oli kindel see, et tahan veel sedasama mett osta. Pool kilo maksis 4 eurot ja kilo 7 eurot. Otsustasin seekord suurema purgi kasuks. Niikui nii kulub ära.
Mesi on tervisele väga kasulik ja sellepärast meeldib see mulle  eriti. Kasutusvõimalusi on tohutult palju. Talvel panen mett tee sisse. Vahest olen ka kohvi sisse pannud. Siin on üks aga; peab olema kannatlik ja mett võib lisada alles siis kui joogi temperatuur ei ole kuumem kui 40 kraadi. Muidu kaovad mee tervistavad omadused.
Mee värv sõltub suuresti taimedest, millelt mesi korjati.
Mesi pidavat sobima sportlaste jõujoogiks, kui seda juua pool tundi enne starti - 2 spl mett lahustatuna klaasis leiges vees. Enne järgmist pikemat trenni kavatsen proovida. Kui see toimib, siis on see küll super spordijook.

Kui kurguhaigused kimbutavad, siis võtan viilu sidrunit ja määrin sinna peale mett. Ideaalne köhasiirup. Aitab kohe. Mesi rahustab kurku ja neelamisel valu taandub.

Mees on rohkem kaloreid kui suhkrus, aga sooja veega segatud mesi aitab lagundada kehas talletunud rasvu. Samuti aitab mee ja sidruni ning mee ja kardemooni vesi vähendada kaalu.

"//...Mesi ennetab südame-veresoonkonna haigusi, hoiab veresooned elastsed ja on imeline verepuhastaja. Ta tõstab toonust, rahustab, maandab stressi ja aitab uinuda. Ka on ta tugevalt mikroobide-, samuti valu-, aneemia-, neeru- ja seenhaigustevastane, teeb head silmadele ja hammastele ning suudab kanda ravimtaimedes oleva tervendava väe kudedesse. Tänu antiseptilistele omadustele hoiab haavale määritud mesi selle steriilse ja kiirendab paranemist.//"

Kes magusat armastab, siis mesi on hea asendus. 
Eesti õiemesi

Lisaks toiduvalmistamisele saab mett edukalt ka kosmeetikas kasutada. Mina teen endale meest kehakoorijat, juuksemaski ja kord sai isegi näopuhastuspiima tehtud. 

Mett soovitatakse hoida kuivas, pimedas ja jahedas. Nii säilib see kõige paremini. 

Kasutatud materjalid:

No comments: