Saturday, September 25, 2010

Mida tervislikumalt sööme, seda vähem raha toidu peale kulub

Oleme söögile-joogile kuluvaid summasid juba mõnda aega jälginud ning jõudnud selle käigus järeldusele, mis tundus algul endalegi uskumatu - mida tervislikumalt sööme-joome, seda vähem raha kulub:) Ja vahed vähem tervislikuma toitumisega on vägagi märkimisväärsed !

Mis teeb tervislikuma toitumise oluliselt odavamaks ?

Peamine on see, et kui tahta tervislikult süüa-juua, siis Eestis ei ole me veel avastanud kohta, kus seda teha väljaspool oma kodu. Välja on küll reklaamitud mitmeid kohti, kus peaks olema tervislik toit-jook, aga nende kohtadega lähemalt tutvudes ei ole see päris nii ikka olnud.

Toon siinkohal kolm näidet söögikohtadest, kus on välja reklaamitud tervislik toit ja meie emotsioonid peale nende kohtade külastamist:
- Hotell P Otepääl. Välja oli reklaamitud tervislik toit. Küsisime siis sealt listist ühte toitu, mille peale vastati - esiteks seda ei ole ja teiseks see on nii rasvane, et ärge seda küll tellige ! No comments
- Söögikoht RT Tallinnas. Ka välja reklaamitud kui roheline söögikoht. Tellitud salatid ujusid õlis ja see ei näinud küll eriti tervislik ega maitsev välja. Rohkem sinna minna ei saa.
- Kohvik N Kadriorus. Sisenedes täna õhtul sinna, tekkis kohe tahtmine tagurpidi väljuda - sees oli nii palav ja tingimused niivõrd mittevastavad elementaarsetele hügieeninõuetele. Ei teagi, kas seal on söök-jook hea või mitte ja teadmata see vist jääbki.

Teiseks on tervisliku toitumise juures hea see, et toitu kulub tunduvalt vähem - süües kvaliteetseid toiduaineid ja neid õigesti kombineerides, saab kõht kiirelt täis ja püsib ka kaua täis. Igal juhul, kui võrdleme perioode, kus oleme söönud väga tervislikult ja natuke vähem tervislikult, siis on kohe tunnetatav vahe näiteks poekorvide täitumuses - kas mahub kõik lihtsalt ära korvi või on tingimata käru vaja võtta.

Kui need kaks peamist komponenti kokku panna - väljas tervislikult süüa võimalik ei ole (kui, siis vaid restoranides, aga see oleks teine teema) ja tervislikult süües kulub sööki-jooki oluliselt vähem - saamegi kulude kokkuhoiu vähemalt 1/3. Ja kindlasti ka parema enesetunde kvaliteetsemast söögist-joogist:)

No comments: