Wednesday, December 16, 2009

Seebi valmistamine - see on imelihtne!

Eelmine kord lubasin kirjutada, kuidas endale ise looduskosmeetikat teha. Täpselt nädal aega tagasi osalesin jõulukinkide valmistamise õpitoas, mis toimus öko-Spas Harmoonikum (http://www.harmoonikum.ee/). Seal õpetati, kuidas teha erinevaid seepe, (massazi)küünlaid, huulevõideid jne. Kõige rohkem huvitas mind tegelikult see, kuidas saaksin ise seepi teha. Poes müüdavaid ökoseepe olen ostnud 2 tükki (üks oli GoodKaarma "Rise and Shine" ja teine OÜ Sorbus tõrvaseep). Need olid head, aga liiga kallid, et iga kuu kaks sellist seep osta :( Olen ostnud Kreekast oliiviõlist seepe, mis maksid 1-2 eurot ja pidasid vastu vähemalt 2 kuud. Sellepärast otsustasingi, et õpin ise seebitegemise selgeks ja nii saab iga kord midagi uut proovida. Samuti on isetehtud seep väga hea kingitus perele ja sõpradele. Kõige tähtsam on see, et saan valida täpselt need komponendid, mis mulle meeldivad. Vaja on vaid loovust ja seda mul jagub :)

Kuidas valmisid minu esimesed seebid ?

1. Kõigepealt tellisin Hobipunkti e-poest (http://www.hobipunkt.ee/) vajalikud materjalid - kuueosalise seebivormi, valmisseebi massi (orgaanilistest õlidest valmistatud läbipaistev SLS vaba seebimass ÖKO 400 g), avokaadoõli, lavendli eeterlik õli, kakao- jas heavõi.
2. Mõtlesin välja, missugust seepi ma teha tahan. Minu valik oli lavendliseep.
3. Kõigepealt kaalusin seebi koostisosade õiged kogused. Valmisseebimassi võtsin 200g, kakaovõid 10g (5% sellest massist) ja lavendli eeterlikku õli (GoodKaarma) 8 tilka.
4. Sulatasin veevannil valmisseebimassi. Seejärel tõstsin kausi veevanilt ja lisasin kakaovõi. Kui need ained olid omavahel ilusti segunenud, lisasin eeterliku õli tilgad ja valasin vedeliku seebivormi. Siis jätsin seebid senikauaks jahtuma kuna need tahenesid.
5. Ja nii lihtne see ongi :)

Võrreldes looduspoodides müüdavate ökoseepidega on hinnanguliselt tegemist 5-6 korda odavama seebiga.

Natuke infot minu valitud koostisosade kohta (lisateave pärineb Hobipunkti kodulehelt).
- Kakaovõi parandab ja pehmendab karedat kuiva nahka. Kakaovõid soovitatakse armide, laikude ja muude nahavigade silumiseks, päikesepõletuse ravimiseks.
- Avokaadoõli on puhastatud külmpress-õli. Selles õlis on koos vitamiinid A, B1, B2, D, and E. Mõjub tervendavalt selliste nahatõbede puhul nagu ekseemid ja psoriaas. Kuna avokaadoõlis on
nende osakeste arv, mis seebikiviga ei reageeri , kõrge, teeb avokaadoõli lisamine seebi eriti niisutavaks.
- Lavendli eeterlik õli omab rahustavat toimet kesknärvisüsteemile, soodustab rahulikku ja sügavat und, tugevdab organismi, südant.

Seebitegemisega saab hakkama igaüks. Niiet, kellel tahtmist ja uudishimu, see saab ise järele proovida ja enda üle uhke olla.

9 comments:

Anonymous said...

Tere!
Kuidas Sa teadsid, kui palju võtta seda valmisseebi massi? Kas seda saab kuskilt pikemalt lugeda? Seebikalkulaatori leidin üles, aga mis kogusega peab arvestama valmisseebimassi puhul kui ei kasuta seebikivi ja vett? Ja äkki on huulevõide kohta ka mõni hea retsept :)
Tore blog sul. Sain ka innustust teha ise kodukosmeetikat. Tore, kui saaksid veel natuke infot jagada.
Tänud!
Ja veel võib- Ilusat, head uut aastat.
Eliisa

Gea said...

Tere, Eliisa!
Head uut aastat Sullegi.
Valmisseebi massi kogus sõltub sellest, kui suur on seebviorm ja kui suurt seepi (grammides)lõpptulemuseks soovid saada. Mina võtsin 200 grammi seebimassi ja tegin sellest kaks 100-grammist seepi.

Huulevõide kohta on selline retsept anda:
1 tl kakaovõid
0,5 tilk jojoba õli
1 tl mesilasvaha
1 tilk teepuuõli
2 tilka eeterlikku lavendliõli

Ise ma ei ole huulepulka veel proovinud teha, aga anna siis oma katsetusest teada, kuidas välja tuli.

Rõõm kuulda, et Sulle blogi meeldib ja et leidsid siit inspiratsiooni :)

Kuidas Sa siia rohelisse blogisse sattusid ?

Gea

Anonymous said...

Tere!
Tänan vastuse eest-proovin kindlasti järgi! Sattusin siia Bioneer.ee kaudu :) See ka üks tore koht, kust igasugu nippe saab. Seal oli üks Su jutt kosmeetikast ja ohtlikest ainetest. Päris karm värk ikka, kui mõtlema hakata, kogu see keemia jm saast meie toidus ja igal pool.

Ole vahva!
Eliisa

Gea said...

Õnneks on positiivne see, et seda ohtlikku keemiat on võimalik vältida, kasutades looduskosmeetikat ja süües võimalikult puhast (sh mahe) toitu.

Anonymous said...

Tere. Oleks ka huvi seepi valmistada. Kas keegi saaks nõu anda kuidas valmistada ja mis materjale täpselt selleks vaja oleks? Kuidas täpselt sellega algust teha?

Gea said...

Tere!
Tegelikult olen ma lühidalt siin postituses seebi valmistamist kirjeldanud :) Kui midagi jääb segaseks või ei saa päris täpselt aru, mis või kuidas, siis küsi palun julgesti!

Anonymous said...

Tere,
saaksite oma e-maili anda, vajaksin nõu seebi valmistamisel:)
Triin

Anonymous said...

Seebimass EKO VIP Office ART

Helen said...

Seebi retsepte, nii valmssebimassist kui seebikiviga, huulepalsami jms retsepte leiab Relumee blogist: https://relumee.ee/et/blog