Friday, October 30, 2009

Tallinnast Saaremaale ja tagasi - kuidas kulutada selleks 10 liitrit vähem bensiini ?

Sõites eelmisel nädalal Tallinn - Kuressaare - Tallinn, keskendusin liikluse jälgimisele maanteel - sellele, kuidas keskmine autojuht sõidab. Teiselt poolt vaatasin enda auto keskmist küstusekulu erinevatel kiirustel.

Milline pilt maanteel avanes ? Püsivalt alla 100 km/h sõitjaid tuvastasin kokku 3 - üks traktor, üks vana Ziguli ja mina. Enamuse kiirus jäi hinnanguliselt piiresse 105 - 115 km/h.

Lisaks juhtus veel üks omapärane lugu - Saaremaal praami pealt maha tulles ja Kuressaare poole sõitu alustades peeti mind õige sõidukiirusega sõitmise pärast eraautos olevaks politseinikuks. Kogu rivi - ca 20 autot - sõitis paarkümmend km-it minu taga kiirusega 90 km/h :) Lõpuks võttis üks julguse kokku ja sõitis ca 120 km/h kiirusega mööda ja teised järgi.

Sõitsin terve tee kiirusega 90 km/h ja võrreldes keskmise liiklejaga hoidsin kokku vähemalt 10 liitrit bensiini.

Millised on veel õige kiirusega liiklemise eelised ? Sõit on väga rahulik, ei ole seda kartustki, et peaks kellestki mööda sõitma. Õige kiirusega liigeldes ei tekita ise liiklusohtlikke olukordi. Ja mis iseenda seisukohast kõige olulisem - pikk sõit ei tekita üldse väsimust !

No comments: