Saturday, June 19, 2010

Kõrvemaa kutsub

Üldiselt on seostatud ilusaid metsi koos mägede ja väikeste järvedega Lõuna-Eestiga, aga vähemalt sama ilus ala matkamiseks asub Tallinnale märksa lähemal - kõigest 60 km kaugusel linnast, Kõrvemaal.

Valikuid, kus matkata, on Kõrvemaal tohutult palju - metsaala on suur ja loodus fantastiliselt ilus ! Eriti muidugi kevade saabudes, kui puud lehte lähevad.


Üks äärmiselt kaunis koht matkamiseks on Paukjärve matkarada - ca. 5 km, väga vahelduva trassiga - on nii tasast maastikku, korralikke mägesid; tee peale jääb mitmeid järvi; lisaks veel Paukjärve ääres olev vaatetorn, kust avaneb rabamaastikule ilus vaade. Muideks Paukjärv on üks Eesti puhtamaid ja ilusamaid järvi. vesi on nii puhas, et võimalik on näha kuni 6 meetri sügavusele. Oma nime on ta saanud siinse mitmekordse kaja järgi. Männikuga kaetud liivaküngaste vahel paiknev järv toitub vaid sademeteveest ning on seetõttu elustikuvaene, kuid hea liivapõhjaga.

Matkahuvilisel jätkub tegevust Kõrvemaal kindlasti terveks päevaks - ja selle ajaga jõuab ainult väikse osa võimalikest Kõrvemaa radadest läbida. Väga hea on see, et rajal on mitmeid lõkkeplatse, kus saab endale mõnusa lõunasöögi valmistada.

Matkamise teeb lihtsamaks RMK poolne radade tähistus (erinevat värvi täpid puudel)- lihtne on aru saada, kuhu minema peab. See ei ole mitte igas metsas ja rajal nii olnud.

Soovitus kõigile pealinlastele - väga puhas õhk ja fantastilised loodusrajad asuvad linnast kõigest 45 minuti kaugusel Kõrvemaal !

1 comment:

Anonymous said...

Mõnusad kohad tõesti, aga mina eelistaks rohkem privaatsust. Ilusa suveilmaga on nende järvede ääres lõkkekohtade ümber kümneid venelasi laagris. Vahel isegi mitu seltskonda korraga. Kuigi nad on üsna sõbralikud ja suhteliselt vaiksed olnud.
Siiski valime parema ilmaga kõrvalisemaid ja vähemtuntumaid kohtasid. Viru raba on ka vahel nagu paraadikoht - aga meeldib ikkagi (jah, mõnus et Tallinna lähedal ja kena ka).