Tuesday, February 9, 2010

Ideaalkaalu Hollandi meetodil !


Üks huvitavamaid meetodeid, millega olen kokku puutunud vormisaamisel, on pärit Hollandist. Meetodil küll eestikeelset nime ei ole, aga kirjeldan allpool, mida ise tegin ja kuidas see mõjus.

Igapäevase toitumise käigus olen tundnud, et kõik toiduained, mida söön, ei mõju ühtemoodi - mõned mõjuvad hästi ja seedivad hästi ning teised vastupidi. Ainult omal pole varasemalt alati olnud niipalju tarkust, et nö. "valed toiduained" menüüst täielikult välja jätta. "Hollandi meetodi" esimeses faasis testitaksegi, millised toiduained inimesele sobivad ja millised mitte. Selle järgi koostatakse menüü konkreetseks ajaks - nt. 4, 6 või 8 nädalaks. Peale seda perioodi toimub uus testimine jne. kuni ideaalkaalu saavutamiseni. Toimub keha nö. puhastumine - algul on menüüs suhteliselt vähe toiduaineid, hiljem hakkab neid lisanduma. Kui mõned toiduained/joogid üldse ei sobi, siis need jäävadki välja.

See meetod on oluliselt nö. inimsõbralikum võrreldes nt pH toitumisega - muutusi peab küll oma toitumises tegema, aga need on üldjuhul suured ainult alguses ja aja jooksul lisandub järjest toiduaineid tagasi.

Mulle meeldib "Hollandi meetodi" puhul kõige rohkem see, et muutused on püsivad - kaal läheb alla kuni ideaalkaaluni välja ja jääb ka püsima. Lisaks saab avastada enda jaoks täiesti uued toidud - kui menüüs on ikka alguses piiratud arv toiduaineid, siis tuleb ju katsetama hakata:)

Ja muuseas, ma tunnen väga hästi inimest, kes oskab "Hollandi meetodil" testimisi läbi viia, toiduainete menüüsid koostada ja nõustada soovijaid kogu protsessi vältel kuni ideaalkaalu saamiseni:)

4 comments:

Gea said...

Olen ise ka seda "Hollandi meetodi" proovinud ja tulemused on tõesti suurepärased :) Kui varem olin mitmeid muid dieete katsetanud, siis esiteks ei jäänud ükski nendest kestma ja teiseks püsivaid tulemusi ka ei tulnud. Lisaks kaalukaotusele on selle meetodiga võimalik looduslikul teel ka tervise probleeme ravida.

Mia said...

Mis selle inglisekeelne nimi on?

Andres said...

Hea küsimus. Homme saan Hollandist vastuse. Kindel on see, et Eesti keeles siiani õiget nimetust ei ole, kuigi Eestis on selle meetodi järgi päris mitmed inimesed end heasse vormi saanud.

Andres said...

Meetodit saab kutsuda "Bio-tensor meetod"