Tuesday, May 4, 2010

Sellest kuust kulutame toidule 50% vähem raha !

Kulutused toidule moodustavad ilmselt igal inimesel märkimisväärse osa igakuistest väljaminekutest. Nii ka meil. Mitu viimast kuud mõtlesime, kuidas neid kulusid oluliselt vähendada, samas kvaliteedis allaandmisi mitte teha.

Meie jaoks sai lähtekohaks pikalt kestnud tunne, et kulutused söögile-joogile on liiga suured võrreldes enesetundega, mida selle raha eest vastu saame. Lahendused, nagu enamikel keerukatest probleemidest, olid väga lihtsad:

- Koos töökoha muutusega saame peaaegu iga päev lõunat süüa kodus - selle asemel, et süüa kusagil mujal ja maksta selle eest iga päev kahe peale vähemalt 100 kr;
- Väljas söömise korral mitte tellida kohvi, mis on ostes üks mõttetumalt kallemaid jooke;
- Käia poes regulaarselt (näiteks üle päeva) ja osta ning süüa kõike värskelt - nii ei teki olukorda, kus osad toiduained lähevad vanaks ja ei kõlba enam süüa;
- Toituda pidevalt korrapäraselt - nii ei teki olukordi, kus võib tekkida ületarbimist mõttetute toitude/jookidega.

Nende muutustega oleme viimastel nädalatel jõudnud olukorrani, kus kulutame söögile/joogile ca. 50% raha kui varem ja kõht on paremini täis kui enne. Lihtne:) Sama lihtsad lahendused tuleks üles leida ka teistes eluvaldkondades. Rääkimata sellest, et toidu/joogi alal saavutatu on vägagi roheline käitumisviis !

3 comments:

Anonymous said...

lahe.

Elsa said...

Ma hoian juba pea aasta oma kulutusi luubi all (kõik on kirjas jne). Minu kogemusel on võti toidukulutuste vähendamiseks ühelt poolt tõesti väljas söömise minimeerimine, teisalt aga ka võimalust mööda ise söögi tegemine. Vältides ka poofabrikaate jms, õnnestub eriti hästi ka sama raha eest tervislikuma toidu tarbimine :) Mina teen praeguseks kõige tavapärase kõrval regulaarselt ise leiba, ciabattat, müslit, jogurtit, sõira, pastat, pasteeti, pelmeene. Karbonaadi ostan turult suurema tüki korraga, viilutan-paneerin ning panen sügavkülma (tõeline kiirtoit tööpäeva õhtuteks võtta!). Samuti teen ise suure koguse kotlette korraga, et osa siis külmutatult talletada... Samas ka leiba on hea teha mitu pätsi korraga ning "varu" sügavkülmutada. Sügavkülm on kiirtoitude allikas - sisaldades oma vanemate kasvatatud köögivilju-marju.

Selle juures on kvaliteedi ja rahasäästu kõrval märkimisväärne ka keskkonnasääst - jogurtitopse ja pasteedikarpe jms meie prügikasti enam ei kogune :D
Ainus häda on see, et nõuab süsteemset lähenemist ja organiseeritust, sest miski vajab pidevalt tegemist ;) See pool vajab minul veel arendamist...

Anonymous said...

Väga head nipid, Elsa. Tänud!