Monday, December 7, 2009

Miks me kogu kosmeetika välja vahetasime ?

Avaldatud 09.12.2009 Bioneeri koduleheküljel:

Mööda rohelisi portaale ringi vaadates, avastasin mitu kohta, kus oli välja toodud fakte meie igapäeva kosmeetika kohta. Ütleme nii, et ma teadsin küll, et need tooted, mida me kodus kasutame ei ole looduslikud, kuid ma ei teadnud, et need nii mürgised võivad olla ja isegi vähki tekitada. Kui siin väga olulisel kohal silm kinni pigistada ja neid samu asju edasi kasutada, siis imendub ka igal järgneval aastal meie organismi 3-5 kg toksiine! See võib omakorda soodustada vähirakkude teket ja mõjutab organismi hormonaalset tasakaalu.

Kui olin läbi lugenud ohtlike ainete nimekirja, siis läksin kohe vannituppa ja hakkasin uurima, mida meie kasutame. Ei läinud kaua aega, kui asjad hakkasid järjest prügikasti lendama. Esmajärjekorras muidugi kõik laovärvid, päevitusjärgne kehakreem, 750kroonine näokreem, meestešampoon, deodorant ja dushigeel. Ja ausalt, mul polnud üldse kahju. Kui võtta seda nagu õppetundi, siis on see soodsalt saadud.

Asemele oleme ostnud järgmised tooted: L´Occitane (Prantsusmaa) õrn deodorant (kuna on neutraalse lõhnaga, siis sobib nii meestele kui naistele); Joik (Eesti) toniseeriv näovesi astelpajuõli ja aaloega; Puhas Loodus (Eesti) kummeli šampoon; Puhas Loodus dušigeel "Roheline õun" ja Urtekram (Taani) mündi ja rohelise tee hambapasta.
Ecocert´i sertifikaati omavad tooted peaksid tervisele täiesti ohutud olema.

Ohtlike ainete nimekiri:
1) Parabeenid - Butylparaben, Isobutylparaben, Metylparaben, Propylparaben;
2) DEA, MEA, TEA (Diethanolamine, Monoethanolamine, Triethanolamine);
3) Isopropüül alkohol (Isopropyl Alcohol);
4) Triklosaan (Triclosan);
5) Propüleenglükool (Propylene Glycol;
6) Ftalaadid (Phtalates);
7) Mineraalõlid, parafin (Mineral Oil, Liquid Paraffin -Paraffinum Liquidum);
8) Talk (talc).

Need on ohtlikud ained, mida leiab peaaegu igast tooterühmast:
1) juuksehooldustooted - šampoonid, balsamid, lakid, spreid
2) Kehahoooldustooted - kehakreemid ja -võid, päevituskreemid
3) Näohooldustooted - silmaümbrus- ja näokreemid, näoveed ja -toonikud, maskid
4) Käte- ja jalaholdustooted - käte-ja jalakreemid
5) Dekoratiivkosmeetika - lauvärvid, ripsmedušid, silmalainerid ja -pliiatsid, huulepulgad, puudrid ja jumestuskreemid.

Dekoratiivkosmeetikas kuum sõna on praegu mineraalkosmeetika. Sellest kirjutan varsti pikemalt.

Minu üllatas see, et isegi väga suured ja tuntud kosmeetikafirmad kasutavad oma toodetes täielikku rämpsu. Niiet, kes kunagi on arvanud, et mida kallim toode, seda paremini see mõjub, siis neil oli mingismõttes õigus. Mõjub paremini mitte heas mõttes vaid ikka halvas mõttes.
Minu südamlik soovitus: tutvu mürgiste ainete nimekirjaga, kirjuta need üles ja pane rahakoti või märkmiku vahele. Kui järgmine kord endale kosmeetikaosakonnast uut asja lähed ostama, siis kontrolli, et nendes ei leiduks ohtlikke aineid.
Kõige kindlam on oma sisseostud teha öko- või loodustoodete poes. Kahjuks ei ole kõik seal leiduvad tooted puhas öko, niiet kontrollima peab ikka. Meie tervis on seda väärt!
Olen enam kui kindel, et kui vahetada kogu senine tavakosmeetika ökokosmeetika vastu välja, siis saavad paljud ka oma terviseprobleemidele lahenduse. Nahk pole enam nii kuiv või rasune, vistrikke ei teki nii palju kui varem, juuksed muutuvad elujõulisemaks, silmad ei sügele ega puneta, allergiad muutuvad nõrgemaks, nahk muutub pehmemaks jne jne.

On olemas veel üks võimalus - tee ise oma kosmeetika. Lähen varsti asjatundjate käe alla õppima ja siis jagan kogemusi, kuidas ise endale looduslikest koostisainetest kreeme valmistada.

Seniks aga ohutut tarbimist.

4 comments:

LiisK said...

"lauvärvid";

üldiselt on meie "Puhta Looduse" sari ka ikka paras saast, SLSe täis. sellest ei tasu loota, et juuksed kenamaks lähevad.

mineraalõli ma ise väga ohtlikuks ei pea, ta on keha jaoks võõraine, ei imendu, lihtsalt takistab nahal hingamist. mõne allergiku jaoks ainuke asi, mida nahk talub, enamus haiglasalvegi seetõttu mineraalõli baasil.

Ideaalsed asjad muidu on mineraalpuuder ja näopuhastusõlid - nahk on palju klaarimaks muutunud.

Andres said...
This comment has been removed by the author.
Gea said...

Puhta Looduse sarja me enam ei kasuta. Saime selgeks, et nad kasutavad SLS-i ja otsustada oli lihtne.

Minaraalõlide koha pealt ei oska kaasa rääkida, kuna ise neid ei kasuta.'

Harmoonikumist soovitati mul kasutada seesamiseemneõli, mis sobib hästi kuivale nahale. Kahjuks pole veel proovida jõudnud.
Aga mineraalkosmeetikat (Bellapierre)kasutan küll ja mulle meeldib.

Kuidas Sa meie blogi leidsid ?

LiisK said...

Googeldades viskas ette :)